Değerli Aile Hekimlerimiz,
Aile hekimliği ile ilgili sorunlar yumağı her geçen gün daha da büyüyor. Her gün artan hasta yükü ve idari işlemlerle boğuşuyoruz. Vekaletsiz izin hakkımız yok. Emekliliğe yansıyan tek kalem maaş için yıllardır mücadele ediyoruz, sesimizi duyan yok. Artık bu yükün altında ezilmek istemiyoruz.
Güvenlik sorunu ve şiddet: Aile Sağlığı çalışanları, şiddetin ve mobbingin hedefi haline gelmiş durumda. Şiddet, sadece hekimlerimize değil, tüm sağlık sistemine zarar veriyor. Basın açıklamaları ile konuyu geçiştirecek odaya değil, şiddeti caydırıcı cezaların caydırıcı olması, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlara yönelik Türk Ceza Kanununa konacak meddelerle; kamu düzenin bozmaya yönelik suçlar içinde yeralmasını yönündeki taleplerini büyütecek bir meslek örgütüne ihtiyacımız var.
Grev hakkı ve maaş kesintileri: Anayasal bir hak olan grev hakkımız, maaş kesintisi ve çeşitli ceaza tehditleriyle yok sayılıyor. Mücadele hakkımız korunmazsa; sorunların çözümünde söz hakkımızı da yitiririz. Bu haksız uygulamanın son bulması öncelikli çabamız olacaktır.
Yetersiz cari: ASM’lerde cari yetersizliği nedeniyle temel ihtiyaçlar bile karşılanamıyor. Hekimler Aile Sağlığı Merkezi’nin temel ihtiyaçlarını ve çalışan personelin maaşını kendi cebinden karşılamak zorunda kalıyor.
Vergi kesintisi ve emeklilik hakkı: Aile hekimleri de kamu görevlisidir Gelir vergisi diliminin % 15’de sabitlenmesi gerekmektedir. Her ay azalan ücretle, mevcut ekonomik koşullarda yaşam sürüdürülmesi mümkün görünmemektedir. Aile hekimlerinin ek göstergeleri artırılmalı ve ek mesai ücretleri emekliliğe yansıtılmalı. Bu adaletsizlik son bulmalıdır.
Gereksiz esnek mesai uygulaması: Esnek mesai uygulaması, aile hekimlerinin motivasyonunu düşürüyor. Çalışma hayatını ve özel yaşamını olumsuz etkiliyor.
Rapor algoritması eksikliği: Rapor algoritmasının oluşturulmaması, aile hekimliği uygulamalarında farklılıklara yol açıyor. Bu durum, hem hastalarımız için kafa karışıklığı yaratıyor hem de hekimlerin iş yükünü artırıyor.
Tek birim ASM’lerde izin ve vekalet sorunu: Tek birim ASM’lerde izin ve vekalet sorunu çözülmüş değil. Bu durum, hekimlerin izin kullanmasını ve özel hayatlarını planlamasını zorlaştırıyor. Daha az bürokrasi, daha esnek izin kullanımı, aile hekimlerinin daha iyi iş-yaşam dengesi kurmalarına yardımcı olacaktır.
AHBS Sistemleri: Mevcut AHBS sistemleri, genellikle pahalı, karmaşık, kullanımı zor veri güvenliği açısından bazı riskler barındırmaktadır. Kamu desteği ile geliştirilecek bir yerli AHBS sistemi, aile hekimlerinin ihtiyaçlarına göre tasarlanacak ve daha kullanışlı olacaktır. Ayrıca yerli AHBS sistemi, ülkemizin bilişim sektörüne katkıda bulunacaktır.
Koruyucu sağlık hizmetleri: Koruyucu sağlık hizmeti yapan aile hekimliği çalışanları için teşvik ve destek kalemleri şartsız bir şekilde temel hakkedişe eklenmeli ve herhangi bir ceza ile kesilmemelidir.
Aşı retleri ve vatandaş sorumluluğu: Aşı retleri, toplum sağlığını tehdit ettiği gibi aile hekimlerinin iş yükünü de arttırmaktadır. Aşı karşıtı görüşlerin internette ve sosyal medyada yayılması engellenmelidir. Tabip odası aşı bilincinin artırılması, vatandaşlara sorumlulukları hatırlatılması ve yasal düzenlemeler yapılması konusunda yükümlüdür. Bilim karşıtı fikir ve uygulamalara karşı durarak çağdaş bir tabip odası için bir araya geliyoruz.
Özel ASM’ler kaldırılmalı; kamu tarafından tek tip ASM’ler yaşama geçirilmeli ve bu şekilde standart hizmet verilmesi sağlanmalıdır.
Entegre Hastaneler: Entegre hastanelerin aile hekimliği ile uyumlu bir şekilde çalışması için gerekli adımlar atılmalıdır. Entegre sistem içinde çalışan ve iş yükü altında ezilen Aile Hekimlerinin iş yükü azaltılmalıdır.
Aile hekimliği, sağlık sisteminin temel taşıdır. Aile hekimlerinin sorunlarını çözmeden, sağlık sisteminin iyileştirilmesi mümkün değildir. Hep birlikte mücadele ederek, hak ettiğimiz çalışma koşullarına ve saygınlığa kavuşabiliriz. Hak ettiğimiz çalışma koşullarına ve saygınlığa kavuşmak için derneklerde, sendikalarda yürüttüğümüz mücadeleyi meslek örgütü çatısında büyüteceğiz.